PROJEKAT
08.07.2017 ■ Otvoreno obnovljeno košarkaško igralište u krugu OŠ Isak Samokovlija ■

O nama

Grad Sarajevo je između postalog poznat kao mjesto gdje se na ulicama decenijama igrala košarka te su takva odigravanja utakmica postala svojevrstan fenomen.

Na više lokacija u Gradu igrao se popularni basket koji je bio sinonim za određena mjesta. Tako se na lokacijama na Breki, Metalcu, Marijin dvoru, kod Treće gimnazije u Novom Sarajevu, na Alipašinom, Čengić vili,  Dobrinji … prilikom odigravanja utakmica u kojim su nastupali provjereni igrači često dešavalo da se okupi po nekoliko stotina ljudi koji su kao posmatrači uživali u potezima ‘basketaša’.

Svaki teren je imao svog heroja koji je bio savršen ‘basketaš’, uzor mladoj djeci zbog kojeg su svi pokušavali biti kao ON. Većinom se radilo o košarkašima koji iz raznih razloga nisu uspjeli da postanu profesionalni košarkaši, ali su posjedovali znanje da oduševe sve koji ih gledaju. Radilo se o ljudima koji su po cijele dane provodili na košarkaškom terenu i odigravali utakmice sa raznim generacijama i koji su razlog što su se djeca odlučivala da se okušaju u treniranju košarke u nekom od klubova sa područja Sarajevo.

Danas su većinom sve navedene lokacije ili poluprazne ili devastirane ili su rezervisane za neke druge ‘heroje’ koji se bave svim i svačim ali sportom svakako ne.

Neformalna grupa bivših igrača i košarkaških entuzijasta želi realizirati projekat ”Jesi li za basket?” i nastaviti aktivnosti od značaja za društvenu zajednicu u cjelini. Želimo pokazati vlastitim primjerom da košarka donosi sa sobom dobre vibracije, treninge i utakmice, košarkaške kampove, druženja i putovanja i niz drugih korisnih stvari.